Home Actuele collectie Tentoonstellings Voorwaarden
Restauratie Verkocht Galerie
2024 Expositie Jan Wittenberg in voorbereiding

 

 

 

2018 Expositie van oude Rotterdamse Haven- en Stadsgezichten.

Van 1 september tot 18 september 2018

M. de Jongere 6x -Evert Moll 1x -H.C.A.Paradies 4x -Joop Molenaar 3x -Marius Richters 3x -G.J. Delfgaauw 1x -G.J. van Overbeek 1x -Cor Noltee 1x -C. Waasdorp 1x -Daan Muhlhaus 1x -Drik Nijland 3x -Rein Miedema 1x -Hendrik Fleurbaaij 1x -Hendrik Schaap 1x -Chris Soer 1x

 

 

 

2017 Opnieuw aandacht voor M. Hagedoorn

Al tweemaal eerder is in mijn galerie een verkooptentoonstelling van tekeningen en schilderijen van deze kunstenaar gehouden.

Recent heb ik een aantal tekeningen aan de Actuele collectie kunnen toevoegen. Omdat ik weet dat er veel liefhebbers van het werk van Hagedoorn zijn, heb ik besloten binnenkort een expositie, met als middelpunt deze aanwinsten, te houden.

80 pen-en potloodtekeningen uit het land van Maas en Waal

Tijdens deze tentoonstelling is opnieuw de monografie van Hagedoorn en het boekje over zijn Curaçaose periode "Timmerman met Verf" verkrijgbaar.

 

 

De eerste Hagedoorn-expositie in 2002 besteedde aandacht aan de vele jaren dat de kunstenaar op Curacao verbleef en schilderde.

Voor de uitgebreide overzichtstentoonstelling "Onbekend maar zeer bemind: De Zuid-Hollandse periode van een gedreven kunstenaar - Machiel Hagedoorn (1911-1988)" is in 2010 een kleine biografie verschenen.

 

 

 

2015 Kunsthandel eert Rotterdamse kunstenaar Dook Everse (1910-2005)


Zijn "Danse Macabre" maakt - samen met een drietal tekeningen - deel uit van de Stadscollectie van Museum Boijmans-Van Beuningen. Het Stadsarchief bezit ruim 200 van zijn tekeningen. Negen van zijn werken maken deel uit van de collectie van de Rotterdamse Kunstuitleen. Talloze particulieren, waaronder de voormalige voetballer Jan Everse, hebben een "Dook" aan de muur.

Vanaf zaterdag 26 september 2015 tot en met de eerste maanden van 2016 waren vijftig werken uit de nalatenschap van Dook Everse te bewonderen bij Kunsthandel Van Driel. De schilder werd in 1910 geboren in de Vletstraat en heeft tot aan zijn dood, tien jaar geleden, in Rotterdam gewoond en gewerkt.

Behalve door kunstliefhebbers- en verzamelaars wordt hij zeker herinnerd door vele leerlingen van de Rotterdamse Teken- en Schilderclub aan de Oranjeboomstraat waar hij ruim dertig jaar les heeft gegeven en zelf een atelier had.


De tentoonstelling gaf een goed beeld van de veelzijdigheid van Everse. De werken die er konden worden gezien, zijn na zijn dood beheerd door zijn schoonzoon en niet eerder aan het publiek getoond. De tot in de kleinste details uitgewerkte tekeningen lieten zien dat Everse, net als andere Rotterdamse kunstenaars van zijn generatie, een gedegen opleiding heeft genoten aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Zijn aquarellen zijn humoristisch of teder, zijn schilderijen groots van thema, omvang en kleur.

De journalist (en latere presentator van het tv programma Kunstgrepen) Pierre Janssen schreef al in Het Vrije Volk van 3 maart 1950: "De schilderijen van Dook Everse, zoals ze daar hangen in het Schielandshuis, maken even ademloos door de geweldige aanwezigheid van hun figuren en de helle gloed van hun kleuren. Het lijkt wel of de lijsten moeite hebben de samengepakte kracht van de beelden en de vlam, die er doorheen waait, tot het doek te bedwingen."

Aanvankelijk werd Everse beïnvloed door Henk Chabot (1894-1949), met wiens broer Wim hij later bevriend raakte. Beiden behoorden tot de zogeheten Schuurgroep, een collectief van Rotterdamse kunstenaars. Zijn latere werken verraadden dat Everse vooral de Vlaamse expressionisten bewonderde en bestudeerde.

Terugkerende thema's in zijn werk zijn boeren en arbeiders en religie, nooit hoogdravend en elitair verbeeld, maar altijd met een moderne uitstraling en een humoristische noot.

 

 

2012 Paul Lagrouw (1970)

“Filosofieën van het bewustzijn”

Bronzen beelden

Een voor mijn galerie bijzondere expositie waren de bronzen beelden van deze eigenzinnige Rotterdamse beeldhouwer. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over de tentoonstelling en de kunstenaar.

Meer informatie over de tentoonstelling: klik hier (pdf).

Connected 2011 Leaving your experiences in the box of consiousness when you leave

 

 

 

 

 

 

2011 Van Dulmen Krumpelman

Een "Drentenaar" komt naar Rotterdam

15 onbekende werken van Van Dülmen Krumpelmann (1897-1987)

De kunstenaar Erasmus B. von Dülmen Krumpelmann (ook van Dulmen Krumpelman) werd in 1897 in Duitsland geboren, kwam kort erna met zijn ouders naar Amsterdam en volgde in deze stad zijn opleiding aan de Rijksnormaalschool voor tekenonderwijzers. In die periode kwam hij in contact met kunstenaars als Allebé, Breitner en Witsen.

Na zijn huwelijk (1921) verhuisde hij voorgoed naar Drente waar het grootste deel van zijn omvangrijke oeuvre tot stand kwam, hoewel hij ook Amsterdamse stadsgezichten bleef maken en geregeld reisde, bijvoorbeeld naar Parijs, Frankrijk, Portugal en Noord-Afrika.

Liefhebbers van zijn kleurrijke, impressionistische aquarellen en schilderijen kochten vaak direct werken van de kunstenaar. Een aantal ervan is daarom nooit bekend geworden bij het grote publiek omdat ze geen deel hebben uitgemaakt van een tentoonstelling of zijn aangeboden op een veiling.

Ik heb van enkele verzamelaars 15 onbekende werken mogen uitkiezen voor een verkooptentoonstelling in mijn galerie. De schilderijen vormen een feest van kleur en vertegenwoordigen enkele belangrijke thema's van de kunstenaar: stadsgezichten (o.a. Parijs, Amsterdam en Utrecht), dorpstaferelen (o.a. paardenmarkt en kermis in Zuid-Laren) en landschappen (zoals de Voorstreek in Leeuwarden).

Enkele verzamelaars van het werk van deze geliefde "Drentse" kunstenaar stonden 15 onbekende schilderijen af voor een tentoonstelling in mijn galerie. Deze schilderijen waren onbekend omdat ze rechtstreeks van de kunstenaar waren gekocht. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over deze tentoonstelling en de kunstenaar.

 

De tentoonstelling was zo succesvol dat deze werd verlengd; verkochte werken werden vervangen door nieuwe onbekende schilderijen, waaronder de onderstaande, nooit eerder tentoongestelde aquarel die de kunstenaar maakte ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Juliana. Het olieverfschilderij dat hij vervolgens van hetzelfde tafereel vervaardigde, is in bezit van de koninklijke familie.

Aandacht voor de tentoonstelling door een andere Drent op Woest en ledig (blog).

 

 

 

2010-2011 Winterschilders

Deze tentoonstelling was een mooie gelegenheid winterse taferelen - die vaak deel uitmaken van de Actuele collectie - aan de bezoekers aan mijn kunsthandel te laten zien. Zo hing er een schitterende aquarel van Otto Eerelman die op sublieme wijze een boerenkar in een Veluws winterlandschap heeft afgebeeld. Chris Soer was vertegenwoordigd met een stemmig winters stadsgezicht. En er was een molen in een winters landschap van Louis Apol - die in de kunstwereld bekend staat als dé winterschilder. Een kleine aquarel van Machiel Hagedoorn van zijn tuin in de winter hangt sinds de tentoonstelling thuis bij een van mijn freelance medewerkers.

Steevast zijn in de collectie van Kunsthandel Van Driel winterlandschappen aanwezig. Een goede reden om de mooiste ervan in mijn gakerie te exposeren. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over de tentoonstelling en de kunstenaars.

Otto Eerelman Chris Soer
Louis Apol Machiel Hagedoorn

Op deze tentoonstelling ontbraken ook niet enkele Hollandse wintertaferelen van Anton Karssen, de in dit genre is gespecialiseerd. Vaak maken zijn werken deel uit van mijn Actuele collectie.

 

2010 Machiel Hagedoorn (1911-1988)

In 2002 werd de galerie van Kunsthandel Van Driel, na een grondige verbouwing en renovatie, heropend met een tentoonstelling van werken van Machiel Hagedoorn, van wie ik een bewonderaar ben. Ik kon de bezoekers zowel schilderijen als tekeningen laten zien. De schilderijen waren door Hagedoorn grotendeels gemaakt in Curacao, waar hij lange tijd heeft gewerkt (bij de Shell). De tekeningen waren vooral afkomstig uit zijn huis in Sleeuwijk, waar hij na zijn pensionering woonde en vanwaaruit hij de omgeving vastlegde in tekeningen en een enkele aquarel.

Sleeuwijk met de bruggen (Verkocht)

Acht jaar later - in 2010 - is in mijn galerie opnieuw een Hagedoorn-tentoonstelling gehouden, in samenwerking met de familie van de kunstenaar.

Ter gelegenheid van deze expositie is er een monografie over Hagedoorn verschenen. Deze is nog steeds verkrijgbaar (in print en als PDF).

 

Een museum op Curacao vierde in 1998 het 50-jarig jubileum met een expositie gewijd aan Hagedoorn, die bekend stond als "Timmerman (zijn beroep bij Shell) met verf".

Hagedoorns neef Frank vertelde tijdens de opening van de 2010 tentoonstelling bezoekers over het werk van zijn oom.

Het weekblad Echo besteedde aandacht aaan de tentoonstelling. Klik op de afbeelding hierboven om het artikel te lezen.

 

 

 

2009 René de Jong (1953)

Na de succesvolle verkoopexpositie in 2007 heeft deze Dordtse kunstenaar opnieuw Rotterdamse stadsgezichten in mijn galerie tentoongesteld. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over deze tentoonstelling en de kunstenaar.

Enkele andere werken uit 2009 (klik op de afbeelding voor een vergroting)

 

 

2007 René de Jong (1953)

Aan de kleurrijke Rotterdamse stadsgezichten van deze Dordtse kunstenaar is in mijn galerie tweemaal een expositie gewijd.

Deze Dordtse kunstenaar heeft bekendheid gekregen door zijn Rotterdamse stadsgezichten. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over deze tentoonstelling en de kunstenaar.

Hieronder ziet u een aantal werken uit de tentoonstelingen die zijn verkocht of weer zijn teruggegaan naar de kunstenaar. Wilt u over deze werken nadere informatie, stuur dan een e-mail.

 

 

Affiche van de 2007 tentoonstelling, waar ook werk was te zien van glaskunstenares Marinke van Zandwijk (1987).

De Jong is geboeid door het zilverachtige licht van de Alblasserwaard en de rivieren rondom het Eiland van Dordrecht. Hij maakt zijn landschappen 'en plein air', waarna hij ze in zijn atelier afmaakt.

Bij Kunsthandel van Driel verzette hij de bakens en liet hij een verrassende kant van zijn kunnen zien: Rotterdamse stads- en havengezichten, geschilderd in een impressionistische stijl. De kunstenaar legt in deze werken het accent op atmosfeer en diepte. De door hem toegepaste kleurcontrasten geven de werken bovendien een frisse levendigheid.

 

 

2006 Peter van Berkel (1956)

De tweede tentoonstelling in 2006 was gewijd aan de kleurrijke bloemstilevens en landschappen van Peter van Berkel.

Deze in Rotterdam geboren schilder staat bekend om schilderijen waarop bloemen vaak een hoofdrol spelen en kleuren van het doek spatten. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over deze tentoonstelling en de kunstenaar.

Tot groot genoegen van de bezoekers van de opening, kon men meemaken hoe de kunstenaar een laatste hand legde aan een van de werken.

 

Dit werk van Peter van Berkel maakt nog deel uit van de

Actuele collectie

 

 

2006 Piet Middelhoek (1930-2004)

In 2006 werden in Galerie van Driel twee succevolle tentoonstellingen gehouden. Een was gewijd aan abstracte werken van Piet Middelhoek. Deze in Brielle geboren en getogen kunstenaar schilderde aanvankelijk landschappen en stillevens, maar zocht later naar een synthese tussen figuratief en abstract.

Deze in Brielle geboren en getogen kunstenaar schilderde aanvankelijk landschappen en stillevens, maar zocht later naar een synthese tussen figuratief en abstract. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over de tentoonstelling en de kunstenaar.

Enkele werken van Middelhoek maken nog deel uit van de actuele collectie van Kunsthandel Van Driel. Klik hier.

Piet Middelhoek: Abstract

 

 

2002 Machiel Hagedoorn (1911-1988)

De eerste tentoonstelling van werken van deze schilder/tekenaar in mijn galerie was een groot succes. Er zou nog een tweede tentoonstelling komen en binnenkort een derde. Klik op de afbeelding hiernaast voor meer informatie over de tentoonstelling en de kunstenaar.

 

 

1997 Marinus de Jongere (1912-1977)

Mijn vader, Gerard van Driel, was een groot bewonderaar van het werk van Marius de Jongere en heeft dan ook veel onderzoek verricht naar deze havenschilder, die als Marinus Johannes Drulman in Amsterdam werd geboren, maar met zijn moeder vanaf zijn vroege jeugd in Rotterdam woonde. Later zou hij het pseudoniem Marius de Jongere aannemen, als eerbetoon aan zijn stiefvader, de etser Marius Janssen. De Jongere werd een van de bekendsten van de Rotterdamse havenschilders.

Van Driel Sr. kocht zijn schilderijen en verzamelde alles wat hij over de kunstenaar kon vinden. Dat was niet makkelijk, want De Jongere gaf zelden een interview en ook werd zijn werk niet vaak in de pers besproken of tentoongesteld. Toch bevinden zich in het archief van Kunsthandel van Driel vele documenten, voor een groot deel het werk van Gerard, voor een kleiner deel van mij en van derden.

Mijn vader bracht zijn enthousiasme voor De Jongere op mij over. Ook nu is er altijd wel een aantal van zijn werken in de collectie te vinden. Mijn bewondering voor het vakmanschap van De Jongere deel ik met vele andere liefhebbers van zijn werken.

Mijn vader heeft samen met mij de tentoonstelling in 1997

ingericht.

De uitnodiging voor de tentoonstelling in 1997.

 

Tot de Actuele collectie van mijn kunsthandel behoren nog enkele werken van De Jongere.

 

Klik op de afbeelding hierboven om een interview met Gerard van Driel in het Rotterdams Dagblad over De Jongere te lezen.

 

1995 Peter Breedijk (1927-2006)

Een van de eerste tentoonstellingen in de in 1991 geopende Kunsthandel en Galerie van Driel was gewijd aan de Rotterdamse magisch realist Peter Breedijk (geb. 10 april 1927 (Rotterdam) - gest. 2006). Hij werd opgeleid aan de Rotterdamse Academie voor Beeldende Kunsten, maar begon pas op latere leeftijd zich echt toe te leggen op tekenen en schilderen. Vooral in de eerste discipline bleek hij een groot talent. Behalve kunstenaar was hij echter ook assistent pathaloog-anatoom en het zijn de ervaringen die hij tijdens zijn werk opdeed die zijn kijk op de mens drastisch hebben beïnvloed.

Hij vroeg zich af wie en wat die mens is. Is het een dierlijke specimen dat door evolutie en mutatie toevallig is ontstaan of is de mens een creatie van een goddelijke macht? Hij verbaasde zich met een lach en een traan over de manier waarop de mens zelf een antwoord tracht te geven. In zijn tekeningen en schilderijen probeerde hij zijn gedachten over evolutie, mutatie, voortplanting en religie gestalte te geven, waarbij hij de mens een centrale rol heeft toebedeeld.

Breedijks werk is vaak geëxposeerd, in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam.

Klik op de afbeelding hieronder voor een interview met Peter Breedijk door journaliste Pamela Hemelrijk (1947-2009).

 

De kunstenaar (r.) en ik tijdens de inrichting van de tentoonstelling.

De volgende en andere werken maken nog deel uit van de Actuele collectie van Kunsthandel & Galerie van Driel. Klik op de afbeelding voor eenvergroting en informatie

 

 

1991  

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 24186879 © 2024

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter