<Terug naar Verkocht

 

Apol, Louis (Lodewijk Franciscus Hendrik)

Geb. 6 september 1850 (Den Haag) - gest. 22 november 1936 (Den Haag).

Apol bleek al op jonge leeftijd een natuurtalent en zijn vader zorgde ervoor dat hij privétekenlessen kreeg. Later studeerde hij bij (o.a.) Jacobus Franciscus Hoppenbrouwers en Pieter Stortenbeker aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (1867-1872). In 1868 kreeg hij een studiebeurs van koning Willem III.

In 1880 ging hij mee op expeditie met Willem Barents naar Nova Zembla, een avontuur dat hij vastlegde in vele tekeningen en aquarellen.

Wellicht is toen ook zijn fascinatie voor sneeuw en ijs in al hun faccetten ontstaan. Apol - een belangrijke vertegenwoordiger van de Haagse School - werd vooral bekend als de "winterschilder". Impressionistisch, romantisch, dreigend, verstild en sprookjesachtig zijn vaak gebruikte omschrijvingen van zijn winterlandschappen en besneeuwde bosgezichten, waarin geen grote rol is weggelegd voor mens en dier. De natuur is het belangrijkste onderwerp.

Met zijn vaak wat betreft kleurenpalet donkere schilderijen won hij gouden en zilveren medailles en werd hij bekend in Europa en de Verenigde Staten.

Wetenswaard

Koningin Emma en koningin Wilhelmina waren bewonderaars van zijn werken en kochten er enkele, die nog steeds in het bezit zijn van de koninklijke familie.

Meer weten?

Ron van Driel is door de schilderijen van Apol in de collectie van zijn kunsthandel, begonnen met het verzamelen van documentatie en foto's. Stuur voor meer informatie een e-mail. Webmail? Klik hier!

 

 

 

 

 

 

 

 

Boslaantje met paard en wagen

(periode 1915-1918)

Olieverf op paneel

Paneelmaat 29 x 40 cm

In originele lijst en in zeer goede conditie

 

Herkomst;

Kunsthandel Groningen

Particuliere collectie Den Haag

Restauratie Kunsthandel Oenema Den Haag

Particuliere collectie Rotterdam

Kunsthandel R.G. van Driel

Particuliere collectie Barendrecht

 

Verkocht

 

Klik hieronder voor een over Apol

YouTube filmpje

Sinds 1991 © Kunsthandel van Driel 2018

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter