Mijn vader heeft samen met mij de tentoonstelling in 1997 ingericht.

Mijn vader, Gerard van Driel, was een groot bewonderaar van het werk van Marius de Jongere en heeft dan ook veel onderzoek verricht naar deze havenschilder, die als Marinus Johannes Drulman in Amsterdam werd geboren, maar met zijn moeder vanaf zijn vroege jeugd in Rotterdam woonde. Later zou hij het pseudoniem Marius de Jongere aannemen, als eerbetoon aan zijn echte vader, de etser Marius Janssen. De Jongere werd één van de bekendsten van de Rotterdamse havenschilders. Van Driel Sr. kocht zijn schilderijen en verzamelde alles wat hij over de kunstenaar kon vinden. Dat was niet makkelijk want De Jongere gaf zelden een interview en ook werd zijn werk niet vaak in de pers besproken of tentoongesteld. Toch bevinden zich in het archief van Kunsthandel van Driel vele documenten, voor een groot deel het werk van Gerard, voor een kleiner deel van mij en van derden. Mijn vader bracht zijn enthousiasme voor De Jongere op mij over. Ook nu zijn er altijd wel een aantal van zijn werken in de collectie te vinden. Mijn bewondering voor het vakmanschap van De Jongere deel ik met vele andere liefhebbers. Met hen deel ik ook graag informatie en met hen heb ik altijd de hoop gehad dat er ooit een boek over De Jongere zou verschijnen.

De uitnodiging voor de tentoonstelling in 1997.

   

   

Een boek over zijn werken en leven.

11 jaar later in 2008 werd ik benaderd door dhr Tap uit Geldermalsen om mee te werken aan een monografie over het leven en werken van M de Jongere. Het eerste wat ik hem vertelde was dat het beeldrecht (Pictoright) 70 jaar na overlijden van de kunstenaar bij de familie ligt en dat hij zich daar eerst moest gaan melden. Dat verzuimde hij echter en later bleek dat de familie zelf plannen had om over hun vader te gaan schrijven. Ik deelde al mijn gegevens en documenten met deze meneer Tap, leerde hem kijken naar de werken en leerde hem de manier om ongeveer alles te dateren, aan de hand van signaturen, kleuren, scheepsvaart, golven en nog veel meer details. Het verhaal wat hij daarbij schreef viel duidelijk bij de familie niet in goede aarde, en was minimaal en vaak ook niet relevant. Dhr Tap was nogal opdringerig en later ook bedreigend waarna de familie hem via kunsthandel Liberty sommeerde om niet meer over hun vader te gaan schrijven.

In 2018 werd door Arthur Erfmann en verzamelaar en sponsor Rudolf van Soelen de familie Drulman nogmaals benaderd om toch het boek te realiseren. Dat viel op dat moment gunstig en de familie was bereid. Met allerlei advertenties, persberichten en expositie om uiteindelijk meer te weten te komen leveren wel veel fotomateriaal op maar was te weinig om over te schrijven. Het verhaal is gewoon lastig maar bij de familie zijn hele persoonlijke gegevens boven water gekomen. Mijn vader en ik hadden al vanaf eind jaren zeventig fotomateriaal verzameld en later kwam daar door een toevallige ontmoeting met de zoon van de Jongere een schrijven bij.

Het was bij de familie Drulman bekend dat ik een groot archief opgeslagen had en in augustus 2018 werd ik door Arthur Erfmann gevraagd om mee te werken. De eerste ontmoeting met de dochter van de Jongere was bijzonder en wat voorzichtig omdat ik mij wat schaamde voor de handelswijze van Dhr H. Tap en alles al achter mij gelaten had. Ik vertelde haar dat ik heel veel werken al chronologisch geplaatst had en dat ze maar vragen moest stellen over de periode van 1925 tot 1977. Daarna hebben wij soms dagelijks en wekelijks contact gehad. Wij samen hebben van alle verzamelde foto's selecties gemaakt van de jaren dertig, veertig, vijftig, zestig en zeventig. Natuurlijk konden wij niet alles opnemen en veel foto's waren ook te matig van kwaliteit. De zoon van de Jongere (vanaf de jaren zeventig professioneel fotograaf) heeft alles onderhanden genomen om de hoge afdrukkwaliteit voor het boek te halen. Een grote klus. Er ging nog wel een jaar overheen voordat alle teksten goedgekeurd waren. In december 2019 was het dan zover en de presentatie was in de grote hal van het Maritiem Museum te Rotterdam met een mooi feestelijk gebeuren op de eerste etage aldaar.

Boek M de Jongere 1912-1977, een tweede generatie havenschilder van Rotterdam, die vooral vanaf 1945 de Rotterdamse haven in alle glorie vastlegde. Beroemd om zijn golventechniek en gedetailleerde schepen.

 

De volgende werken zijn nog te koop, klik hier.

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 24186879 © 2021

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter