<Terug naar Verkocht


David Schulman

(Hilversum, 31 oktober 1881 – Laren, 21 oktober1966) was een Nederlands autodidact kunstschilder, tekenaaren aquarellist.
Zijn vader Lion Schulman was ook kunstschilder en had in Hilversum en later vanaf 1898 in Laren een kunsthandel en verkocht daarnaast ook verfmaterialen. David kwam als hij verf en ander materiaal ging afleveren al op jeugdige leeftijd in contact met bekende schilders in Laren. Hij woonde en werkte in Laren en soms in Noordwijk en Rhenen en bij de mooie plekjes van de Zuiderzee. Op een impressionistische en naturalistische manier maakte hij veel dorpsgezichten, landschappen, havengezichten en ook stillevens en portretten.
In 1904 exposeerde David Schulman zijn eerste schilderij op een tentoonstelling van de vereniging Arti et Amicitiae te Amsterdam. Hij ontving een aantal onderscheidingen waaronder de Willink van Collenprijs in 1909, een bronzen medaille op een tentoonstelling in 1910 in Santiago, in 1915 een zilveren medaille op een internationale tentoonstelling in San Francisco, bij St. Lucas in 1930 een gouden medaille en een gouden medaille van Koningin Wilhelmina in 1939.
Hij was lid van een aantal kunstenaarsverenigingen waaronder, De Gooise Schildervereniging, Arti et Amictea in Amsterdam, Sint Lucas, en Pulchri Studio in Den Haag.
In opdracht van Schulman werd in 1913 het woonhuis Beukenroodegebouwd door architect Elzinga. Voordat hij de villa betrok had hij een atelier met andere Larense schilders in het schildersatelier De Vlasschuur. In de Tweede Wereldoorlog werd David in 1943 door de Duitsers opgepakt en heeft hij drie maanden in Westerbork gezeten. Zijn huis en atelier werden door de Duitsers gevorderd. Dankzij acties van vrienden wist hij uit Westerbork te ontkomen. In 1955 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotterdam, De Leuvehaven (Dertiger jaren)

Potlood-houtskooltekening

Papiermaat 31 x 46,5 cm

In goede conditie

Nieuwe lijst met museum glas

 

Herkomst;

Galerie van Waning Rotterdam

Particuliere collectie Rotterdam

Particuliere collectie Chaam

Kunsthandel RG van Driel

Particuliere collectie Rhoon

 

Verkocht

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 186879 © 2019

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter