Home Actuele collectie TT: Actueel
TT: Voorwaarden TT: Archief Galerie

 

TT: RECENT

Kunsthandel eert Rotterdamse kunstenaar

Dook Everse (1910-2005)


Zijn "Danse Macabre" maakt - samen met een drietal tekeningen - deel uit van de Stadscollectie van Museum Boijmans-Van Beuningen. Het Stadsarchief bezit ruim 200 van zijn tekeningen. Negen van zijn werken maken deel uit van de collectie van de Rotterdamse Kunstuitleen. Talloze particulieren, waaronder de voormalige voetballer Jan Everse, hebben een "Dook" aan de muur.

Vanaf zaterdag 26 september 2015 tot en met de eerste maanden van 2016 waren vijftig werken uit de nalatenschap van Dook Everse te bewonderen bij Kunsthandel Van Driel. De schilder werd in 1910 geboren in de Vletstraat en heeft tot aan zijn dood, tien jaar geleden, in Rotterdam gewoond en gewerkt.

Behalve door kunstliefhebbers- en verzamelaars wordt hij zeker herinnerd door vele leerlingen van de Rotterdamse Teken- en Schilderclub aan de Oranjeboomstraat waar hij ruim dertig jaar les heeft gegeven en zelf een atelier had.


De tentoonstelling gaf een goed beeld van de veelzijdigheid van Everse. De werken die er konden worden gezien, zijn na zijn dood beheerd door zijn schoonzoon en niet eerder aan het publiek getoond. De tot in de kleinste details uitgewerkte tekeningen lieten zien dat Everse, net als andere Rotterdamse kunstenaars van zijn generatie, een gedegen opleiding heeft genoten aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Zijn aquarellen zijn humoristisch of teder, zijn schilderijen groots van thema, omvang en kleur.

De journalist (en latere presentator van het tv programma Kunstgrepen) Pierre Janssen schreef al in Het Vrije Volk van 3 maart 1950: "De schilderijen van Dook Everse, zoals ze daar hangen in het Schielandshuis, maken even ademloos door de geweldige aanwezigheid van hun figuren en de helle gloed van hun kleuren. Het lijkt wel of de lijsten moeite hebben de samengepakte kracht van de beelden en de vlam, die er doorheen waait, tot het doek te bedwingen."

Aanvankelijk werd Everse beïnvloed door Henk Chabot (1894-1949), met wiens broer Wim hij later bevriend raakte. Beiden behoorden tot de zogeheten Schuurgroep, een collectief van Rotterdamse kunstenaars. Zijn latere werken verraadden dat Everse vooral de Vlaamse expressionisten bewonderde en bestudeerde.

Terugkerende thema's in zijn werk zijn boeren en arbeiders en religie, nooit hoogdravend en elitair verbeeld, maar altijd met een moderne uitstraling en een humoristische noot.

 

 

"Zij hebben wat gekregen". Een van de werken op de tentoonstelling.

Klik hier voor meer informatie over Dook Everse. (Het betreft een PDF; u moet hiervoor het programma Acrobat Reader downloaden en installeren).

 

Kunstenaars die in mijn kunsthandel hebben geexposeerd (neem ook een kijkje in het TT: Archief)

Pieter Breedijk

Marius de Jongere

Piet Middelhoek

Peter van Berkel

René de Jong (2x)

Vreewijkse kunstenaars

Winterschilders

E. van Dulmen Krumpelman

Paul Lagrouw

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 186879 © 2022

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter