Home Actuele collectie Actueel
Nieuwsbrief Verkocht Rons blog

 

KUNSTNIEUWS

Op deze pagina besteed ik aandacht aan interessante gebeurtenissen in de kunstwereld, zoals tentoonstellingen, ontdekkingen, boeken en nog veel meer. Deze pagina wordt geregeld vernieuwd.

Otto Dicke in het Dordrechts Museum

9 december 2018 t/m 21 april 2019 In 2018 wordt het eeuwfeest gevierd van vier beroemde Dordtenaren onder de naam ‘ De Vier Zonen van Dordrecht’. Tekenaar/illustrator Otto Dicke, dichter Kees Buddingh, verzetsheld Aart Alblas en componist Kors Monster staan samen voor veel verhalen van Dordtenaren die hun stad kleur hebben gegeven. Otto Dicke maakt als bekende Dordtse tekenaar deel uit van de geschiedenis van de stad. In het Dordrechts Museum is een kleine overzichtstentoonstelling te zien met 100 van zijn tekeningen.

Jongkind in het Dordrechts Museum

Tot 27 mei 2018 is hier de tentoonstelling Jongkind & Vrienden te zien, een tentoonstelling waar ik, en met mij vele andere liefhebbers van landschappen, stads- en havengezichten, naar hebben uitgekeken (binnenkort een verslagje van mijn bezoek op mijn blog). Johan Barthold Jongkind (1919-1891) werd opgeleid aan de kunstacademie in Den Haag. Het grootste deel van zijn werkzame leven bracht hij door in Frankrijk, waar hij bevriend raakte met vele kunstschilders. Een korte periode (1855-1860) verbleef hij weer in Nederland, waar hij de omgeving van Rotterdam vastlegde in schilderijen en aquarellen. Ook later keerde hij geregeld terug naar zijn geboorteland en moedigde ook zijn Franse kunstenaarsvrienden aan Nederland te bezoeken.

Dit jaar schonken de Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum een schitterend stadsgezicht van Jongkind aan het museum (zie hieronder). Dit schilderij is tijdens de tentoonstelling natuurlijk ook te zien. Binnenlandse en buitenlandse musea en eigenaren hebben werken van Jongkind en zijn Franse vrienden aan het museum geleend. Bijvoorbeeld werken van Jongkind die nog nooit eerder in Nederland te zien waren en schilderijen van onder andere Monet, Boudin en Coubert.

 

 

Meer over de tentoonstelling Jongkind & Vrienden.

Meer over Jongkind.

Gerelateerde tentoonstellingen

Nederlanders in Parijs (Van Gogh Museum in Amsterdam)

Nederlanders in Barbizon (Mesdagcollectie in Den Haag)

 

 

 

 

 

 

Loving Vincent

Nu te zien in de bioscoop (Bijvoorbeeld Lantaren/Venster in Rotterdam) de bejubelde animatiefilm over het leven en de dood van Vincent van Gogh. Lees hier de recensie op Filmtotaal.

 

 

Openingstijden     Contact

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 186879 © 2024

 

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter