Home Actuele collectie Tentoonstelling archief
Restauratie Verkocht Inlijsten

 

ACTUEEL-Archief

12 december 2019. Eindelijk is het boek over Marius de Jongere verschenen. Eind jaren zeventig deed mijn vader zijn eerste aankoop, een M de Jongere, waarna er nog vele volgden en uiteindelijk ook deze kunsthandel. Ik ben vanaf mijn twintigste opgegroeid met deze havengezichten en mijn vader ontmoette in de jaren tachtig bij toeval de zoon Maarten in het Casino van Rotterdam waarna al snel gesprekken over Marius begonnen. Mijn vader wilde natuurlijk meer informatie en samen schreven zij een A4 vol. Deze brief gold tot eind 2019 als standaard informatie voor de werken van de Jongere. Er werd door vele handelaren en particulieren behoorlijk gefantaseerd over de Rotterdamse haven en het leven van de Jongere. Dat stoorde mij en ook de familie. Een eerste poging met de familie om een boek te maken mislukte maar er was al veel onderzoek gedaan. Honderden foto's en de vele taxatie's en restauraties waren in dit vooronderzoek verwerkt. Begin 2018 werd er een sponsor gevonden en ik werd eind juli gevraagd om mee te werken. Door oproepen in kranten en een expositie bij kunsthandel Colours kwamen daar nog zo'n 80 foto's bij en als laatste de werken bij de sponsor. Na al het chronologische vooronderzoek en deze aanvullingen en de samenwerking met Carola is dit boek geboren. Het chronologisch onderzoek was zeker geen makkie maar alle werken zijn gedateerd terwijl ze dat niet zijn. Natuurlijk zat ik er 1 of 2 jaar naast maar er zit veel logica achter. Signaturen, techniek, kleurgebruik, restauraties, etiketten, aankoopnota's, lijsten en andere details gaven een beeld van de jaren dertig, veertig, vijftig, zestig en zeventig. Carola kon daarmee in alle technieken een zeer goed verhaal schrijven. De grote puzzel is met passie gelegd. J.H. van Mastenbroek is natuurlijk tot 1945 de grootste havenschilder van Rotterdam maar Marius de Jongere heeft de tweede helft van de twintigste eeuw vastgelegd en in mijn ogen ook de mooiste periode. Dit boek is echt een aanwinst voor de bezitter van een schilderij van M de Jongere. € 29,99 exclusief verzending. Zolang de voorraad strekt.

In 2018 was er weer mooie tentoonstelling met allemaal topwerken uit het Rotterdamse kunstwereld.

Haven en stadsgezichten van M de Jongere (Havens), J.H. van Mastenbroek (Stadsgezichten), H.C.A. Paradies (Stadsgezichten Rotterdam), Evert Moll (Stad en Havens), J.P. Molenaar (Stad en havens), C. Waasdorp (Haven), G.J. Delfgaauw (Havengezicht), G.J. van Overbeek (Stadsgezicht), H. Fleurbaiij (Haven), Victor Trip (Havens), Rein Miedema (Zeegezicht), Daan Muhlhaus (Stadsgezicht), Cor Noltee (Stadsgezicht), Hendrik Schaap (Stadsgezicht) en drie ware topstukken van Marius Richters (Haven en stadsgezichten)

 

Eind 2017 was er voor de derde keer een tentoonstelling met de werken van Machiel Hagedoorn in het souterauin van de kunsthandel.

Er hingen 80 potlood-en pentekeningen waarvan er weer diversen van verkocht zijn.

 

In 2016 vierde mijn kunsthandel en galerie het 25-jarig bestaan.

Ter gelegenheid daarvan is in het najaar van 2015 de bovenste verdieping van mijn pand - waar de mooiste werken uit de collectie zijn tentoongesteld - gerenoveerd en opnieuw ingericht. Daardoor konden ook bezoekers aan de Dook Everse tentoonstelling (september-december 2015) van deze ruimte genieten.

Maandag 28 maart 2021 was het precies 30 jaar geleden dat mijn kunsthandel en werd geopend.

Als extra bonus in dat jaar kon ik een onbekend schilderij van Marius de Jongere aan de collectie toevoegen. De Jongere was een van de kunstenaars van wie mijn vader, Gerard van Driel, de grondlegger van de collectie en het unieke documentatie-archief, werken verzamelde. Het schilderij is inmiddels verkocht.
Klik hier voor een artikel uit het Rotterdams Dagblad (2002) waaruit de bewondering van Gerard voor De Jongere en andere havenschilders duidelijk wordt.

Machiel Hagedoorn: Onbekend maar zeer bemind

Nu tot 31 december 2017

Zuid-Holllandse tekeningen tussen Maas en Waal en Rotterdam uit de periode 1962-1975 en een enkel olieverfschilderij uit zijn Curaçoise periode.

 

 

\

Dook Everse: Kunstenaar en leraar

26 september - 31 december 2015

Met deze tentoonstelling heb ik - samen met Dooks familie - deze relatief onbekende, maar zeer geliefde Rotterdamse kunstenaar, willen eren.

De tentoonstelling heeft behalve veel Rotterdamse kunstliefhebbers, ook belangstellenden van elders getrokken.

 

Filosofieën van het bewustijn

Bronzen beelden van Paul Lagrouw

5 november 2012 t/m 31 augustus 2013

 

Meer informatie over de tentoonstelling: klik hier (pdf)

Meer informatie over de kunstenaar: klik hier (pdf)

 

De Jongere Tentoonstelling (maart-december 2011)

Ter ere van het 20-jarig bestaan en van de grondlegger van Kunsthandel R.G. van Driel, die op 28 maart jarig was, werd op de bovenste verdieping van mijn pand een kleine De Jongere-tentoonstelling ingericht. Daar hing ook de nieuwste aanwinst "Hout lossen in de Rijnhaven" en elders in het pand kon men werken van andere havenschilders zien.


Onbekende werken van Erasmus Bernhard von Dülmen Krumpelmann (1897-1987)

19 februari - 31 mei 2011.

Foto's, lijst van werken en ander nieuws over tentoonstelling E.B. von Dülmen Krumpelmann, vindt u hieronder en hier.

Ik ben zelf een liefhebber van het werk van E.B. Dülmen Krumpelmann; ik heb uit de privécollecties van verzamelaars 17 (waarvan 15 onbekende) aquarellen en olieverschilderijen (voornamelijk stadsgezichten) mogen kiezen ten behoeve van een unieke verkooptentoonstelling.

Onbekend betekent dat deze 15 schilderijen rechtstreeks van de kunstenaar zijn gekocht en niet eerder zijn tentoongesteld en/of zijn aangeboden op een veiling.

De Gouden Koets (een van de tentoongestelde schilderijen)

Na haar inhuldiging op 6 september 1948 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, maakte koningin Juliana een rijtoer in de Gouden Koets door de hoofdstad. Van Dülmen Krumpelmann schilderde dit tafereel vanuit de eerste verdieping van Arti et Amicitiae in Amsterdam. Aan de hand van dit aquarel is een groot olieverf gemaakt voor het hof (afmetingen 54x74cm).

Tentoonstelling: De winter (2010-2011) door ogen van kunstenaars

De winter heeft vele kunstenaars geïnspireerd tot het maken van winterse landschappen, soms romantisch, maar ook wel realistisch of subtiel. Een aantal voorbeelden was te zien in mijn galerie.

Het was een unieke kans om nogmaals twee "museumstukken" te zien: een aquarel van Otto Eerelman

(zie hiernaast) en een olieverfschilderij van Louis Apol.


Moderne 20e-eeuwse kunst in onze galerie (oktober en begin november 2010)

Op veler verzoek had ik de galerie ingericht met werken uit eigen collectie en uit consignatieverkoop van 20e-eeuwse kunstenaars, onder hen Piet Middelhoek (abstract), Peter van Berkel (impressionisme), P. Breedijk (magisch realisme) en Wim Motz (abstract). De veelal kleurrijke schilderijen waren een feest voor het oog.


Sara Klaverdijk van weekblad De Echo was aanwezig tijdens de opening van de tentoonstelling Onbekend maar zeer bemind en sprak met Frank Hagedoorn. Klik op de afbeelding hierboven om het artikel te lezen.

Tentoonstelling "Onbekend maar zeer bemind: De Zuid-Hollandse periode van een gedreven kunstenaar - Machiel Hagedoorn (1911-1988)

Juni - september 2010

Behalve (pen)tekeningen van Hagedoorn waren er ook enkele olieverfschilderijen en aquarellen van zijn hand te bewonderen.

Hierboven: 2 bladzijden uit de beknopte biografie van Hagedoorn - © Kunsthandel Van Driel

 

Links: Frank Hagedoorn vertelt tijdens de opening op 19 juni 2010 aan twee bezoeksters over het leven en werk van zijn oom.


Tijdelijke tentoonstelling in de galerie: werken van Piet Middelhoek

Tot aan de opening van de tentoonstelling "Onbekend maar zeer bemind - de Zuid-Hollandse landschappen van Machiel Hagedoorn", hingen in de galerie mooie abstracte werken van de Brielse schilder Piet Middelhoek (1930-2004). Ga naar deze en deze pagina's om de werken te zien en vergeet niet op de afbeeldingen te klikken voor vergrotingen en meer informatie.

Rotterdamse stadsgezichten van René de Jong

Tot 31 december 2009

Klik hier voor meer informatie.

 

Onderzoek (enkele voorbeelden)

Eerelman

Enkele jaren geleden bracht de auteur drs. Harry Kraaij (Bureau A tot Z in Amsterdam) een bezoek aan mijn kunsthandel in verband met zijn onderzoek naar de schilder Otto Eerelman. Inmiddels is zijn boek verschenen bij Scriptum Art in Schiedam. Hier een recensie.


Heinecke

Ik verkocht dit lieflijke tafereel van Wim Heinecke (1895-1978) die als hoofdthema voor zijn werken Rotterdam had, maar ook prachtige bloemenstillevens schilderde. Recent heb ik contact gehad met de familie van deze kunstenaar, die mij toegang hebben gegeven tot beeldmateriaal en documenten.

Hieronder een portret van Heinecke (© familie Heinecke).

 


Hagedoorn

De bovenste tekening (links) was nog niet eerder op de site getoond. En ik heb vaak gezocht naar de precieze locatie van de onderste tekening. Ik dacht dat het wellicht Dordrecht was.

Nu is het raadsel opgelost. De heer Luth van het Stadsarchief Vlaardingen herkende het beeld rechts dat op het Grote Visserijplein staat. Ik hoop dat nog meer stads-, dorps- en regionale archieven het unieke tekentalent van Hagedoorn ontdekken.

Ik ontving van Suzan Jurgens van de Stichting Kennisbehoud Hooibergen Nederland een telefoontje en een e-mail over de tekening links van Machiel Hagedoorn. Ze had de kerk (en dus de hooiberg) herkend. Klik op de afbeelding om naar de pagina met gezochte locaties te gaan als u wilt weten waar Hagedoorn deze tekening heeft gemaakt.

De Jongere

Ik vergezelde mijn vader vaak naar veilingen en beurzen. Veel van zijn kennis heb ik aan Gerard te danken, een onvermoeibare leermeester. Zo leerde ik van hem dat in de werken van De Jongere veel symbolen van de Vrijmetselarij zijn verwerkt en hoe hij aan de hand van de handtekening, die in de loop der jaren veranderde, een werk van De Jongere kon dateren.

Klik op de afbeelding hiernaast voor een vergroting van deze ets van De Jongere waarop de symbolen van de Vrijmetselarij duidelijk te zien zijn.


Geijp

Het digitale archief met foto's en documenten over kunstenaars trekt veel bezoekers naar de website. Vaak zelfs uit het buitenland, zoals Amerika en Zuid-Afrika. Sommigen komen ook langs. Zo kreeg ik bezoek van familieleden van A.M. Geijp, die bezig zijn met het verzamelen van materiaal voor een boek over deze kunstenaar. Han Geijp stuurde mij een zelfportret van zijn voorvader uit 1905 dat ik op de website mocht plaatsen (klik hier), een mooi gebaar dat door mij bijzonder op prijs is gesteld.



Schoonmaken en restaureren

Een extra opknapbeurt...

voor een schilderij dat al enige tijd deel uitmaakt van mijn actuele collectie en al eerder was schoongemaakt, maar niet tot mijn volle tevredenheid. Dus is het met een andere methode nogmaals gedaan. Klik op de afbeelding voor het resultaat. Het schilderij is inmiddels verkocht.


Een opknapbeurt

Ik kreeg het verzoek het schilderij links van Marius de Jongere schoon te maken. Na de opknapbeurt was goed zichtbaar wat een mooie kleuren de schilder had gebruikt (zie hieronder).


Succesvolle restauratie

Enige tijd geleden kwam bij mij binnen een schilderij van Pieter de Zwart (1880-1967), een broer van de schilder Willem de Zwart. Het was zwaar beschadigd. Wie het fotootje links (een detail van het schilderij) bekijkt, denkt wellicht dat in de wolkenlucht een bliksemschicht is afgebeeld, maar in feite is het een flinke winkelhaak. Was het schilderij nog te redden? Klik hier om er achter te komen.


Restauratie schilderij J.H. Persijn

Ik heb recent dit leuke tafereeltje, genaamd "Zondagsschooltje" van deze bekende Apeldoornse kunstenaar gerestaureerd. Het is inmiddels verkocht.


Reparatie

Ooit heb ik een schilderij van Wim Motz in consignatie genomen. Het was beschadigd en is door mij eerst gerepareerd. Blijkbaar tot volle tevredenheid van de eigenaar, want hij wilde het schilderij nu graag weer terughebben. Dus: uit consignatie.


Een stevige opknapbeurt...

... in eigen atelier kreeg dit werk (olieverf op doek) van de schilder/illustrator Frans Meijer (1900-1972), waardoor de warme tinten van de zonnebloemen weer mooi afsteken tegen de helder lichte muur en het donkere gordijn op de achtergrond. Klik op de afbeelding voor een vergroting en meer informatie over de kunstenaar.


Een bijzonder bezoek

Als het om de liefde gaat... de liefde voor de kunst

14 december 2009 kreeg Ron van Driel bezoek van Dries Holten (beter bekend als de zanger/tekstschrijver/componist/producent Andres), die op de website de bijzondere tekeningen van Machiel Hagedoorn had bewonderd. Eén ervan is door hem besteld en deze werd door Ron voor hem ingelijst. Leuk begin van de week met een bijzonder aardige man met duidelijk een gevoel voor kwaliteit.

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 24186879 © 2024

 

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter