Home Actuele collectie Taxatie
Inlijsten Verkocht Contact

 

RESTAURATIE

In de afgelopen 34 jaar heeft Kunsthandel & Galerie van Driel een reputatie opgebouwd - tot ver buiten Rotterdam - wat betreft de restauratie van schilderijen en andere kunstwerken. Vaak betreft het oude, vervuilde schilderijen, maar ook modernere werken hebben soms een grondige opknapbeurt of reparatie nodig.

Schoonmaken

Dat een schilderij geregeld moet worden schoongemaakt, is niet bij iedereen bekend. Als een schilderij bij mij wordt aangeboden, voor verkoop, consignatieverkoop of taxatie, is het dan ook vaak erg vervuild. Gemiddeld krijg ik twee maal per week een vuil schilderij onder ogen. Meestal is het aangeboden werk gedateerd ruim voor de Tweede Wereldoorlog of net erna, dus bijna of veel ouder dan 70 jaar. Het vuil zit bij deze schilderijen op de oppervlakte, terwijl het vernis sterk is vergeeld.

De kosten van een schoonmaakbeurt vallen mee, als men dit eenmaal in de vijfentwintig jaar laat doen.

Repareren

Een schilder met een academische opleiding heeft geleerd met de juiste materialen te werken, waardoor een schilderij vaak een leven lang meegaat.

Op de afbeelding hieronder kunt u zien hoe zwaar het schilderij van Pieter de Zwart (1880-1967), een mooie landelijk tafereel met koeien, beschadigd was. Aan de linkerkant zit wat een bliksemschicht lijkt, maar in feite een enorme winkelhaak is.

Was dit schilderij "jonger" geweest dan had het mogelijk niet onzichtbaar gerepareerd kunnen worden. Veel moderne schilders gebruiken in vergelijking met de oude meesters aanzienlijk minder verf en werken in dunnere penseelstreken.

Het was een flinke klus om het doek te herstellen en met de juiste verf de beschadiging weg te schilderen. Maar ik en de opdrachtgever zijn zeer tevreden met het resultaat.

Technieken

Elke restauratie begint met het voorzichtig verwijderen van de lijst, zeker als deze oorspronkelijk is en moet worden hergebruikt.

Vervolgens wordt het schilderij zorgvuldig bestudeerd op de gebruikte materialen: het doek, de verf en de vernis. En er wordt bekeken in welke mate het schilderij is vervuild door rook en/of stof en in welke mate de vernislaag is verkleurd.

Het schoonmaken begint aan de randen van het werk. Zo kan de restaurateur bepalen welk middel voor het reinigen van het hele werk moet worden gebruikt. Dit gebeurt mede aan de hand van de ouderdom van het schilderij en de gebruikte verf en vernis. Het spreekt voor zich dat deze procedure veel tijd en zorgvuldigheid vereist. Voor niet één schilderij kan een standaardmiddel worden gebruikt. Er zijn middelen van verschillende sterktes. Elk middel is opgebouwd uit een schoonmaakmiddel en een blusmiddel. De restaurateurs van Kunsthandel van Driel zijn experts en altijd op de hoogte van de laatste technieken.

Uiteraard heeft de restauratie-afdeling van Van Driel alle benodigde kennis en technieken in huis.

Voorkomen is beter dan genezen

Veel schilderijen zijn vaak verkeerd opgebouwd, gemaakt op een slechte kwaliteit linnen, met een verkeerde grondlak, met onbekende verfsoorten en vernissen, of zijn niet goed gespannen waardoor craquelure ontstaat.

Bij verhuizingen gebeuren vaak de kleine "ongelukjes": beschadiging van de lijst en winkelhaken in het doek. Dan is een restauratie meestal duurder.

Wij vertellen onze klanten dan ook altijd: "alleen aan de muur hangt uw schilderij veilig". Dus bij het verhuizen is voorzichtigheid geboden.

Zelfs als een schilderij in ideale omstandigheden is opgehangen wat betreft licht en temperatuur, ontstaan er na enige tijd veranderingen, vaak niet altijd direct zichtbaar, maar wel als men het schilderij met behulp van een loep bestudeert.

Zo kunnen er door temperatuurswisselingen kleine barstjes ontstaan of kan de verf gaan bladderen. Het is daarom verstandig een kostbaar kunstwerk geregeld te laten controleren, zodat op tijd kan worden ingegrepen en kleine herstelreparaties kunnen worden uitgevoerd.

Kunsthandel Van Driel kan u ook adviseren over waar en hoe u het schilderij het beste kunt ophangen, vooral met betrekking tot lichtinval en blootstelling aan wisselende temperaturen.

Stuur voor vragen foto's naar Whatsapp 0628381883 of een e-mail.

 

MJ Richters
Jan Wittenberg
J Kuijpers
Kruseman v. Elten
Onbekend
AC van Noort
M de Jongere
E Bayard
M de Jongere
M de Jongere
P Lacor
AM Geijp
GJ Koekkoek
Ligtelijn
A Verveen
C Koppenol
M de Jongere
GJ Delfgaauw
JL van der Meide
M de Jongere
K Kaufmann
N Benschop
W Bos
M de Jongere
BG ten Berge
EJ Ligtelijn
Onbekend
M de Jongere
M de Jongere
A Dubbeldam
JW van Rossum
J Sirks
AW v. Voorden
AJ Zwart
H Veenendaal
PJA Wagemans
H Schaap
H Schaap
GJ Koekkoek
C Noltee
E Moll
A Dubbeldam
E Koster
E Moll
HAC Bogman
HAC Bogman
P Bouter

JC van Deventer

A Dirckx
H Fleurbaaij
L Frank
CM Garms
AM Geijp
M Gidding
Jozef Groot
EJC Hamman
JE H van Beest
WH Heinecke
F Hellferich
G Hering
WH Horselenberg
H Houben
A Hulk
WF Hulk
M de Jongere
M de Jongere
M de Jongere
M de Jongere
M de Jongere
M de Jongere
M de Jongere
T de Jongh
T Kelder
LJ Kleijn
T Kelder
A Knikker
HB Koekkoek
W Koelman
T Koster
F van Kregten
A Leeflang
A Leeflang
n Ch Leickert
Mastenbroek
Fr Meijer
H Meijer
A Miolee
JP Molenaar
E Moll
E Moll
Morgenst. Munthe
C Noltee
C Noltee
D Noteboom
GJ van Overbeek
HCA Paradies
HCA Paradies
HCA Paradies
HCA Paradies
W Paradies
R Poortvliet
J Post
HA Ravenswaaij
B Pothast
HA Ravenswaaij
P de Regt
M Regteren Altena
N Roosenboom
A Ronner
N Roosenboom
JW van Rossum
Roy E Robert
H Schaap
J van Rossum
S Schaeffer
M de Jongere
Gerard Wiegman
P de Zwart
Karel van Veen
Jan Schonk
M van der Voort
AW van Voorden
JW van Rossum
A. Koekkoek
J Birker
   

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel  0628381883  KvK 24186879 © 2024

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter