Home Restauratie Taxatie
Openingstijden   Contact

 

INLIJSTEN

Bij Kunsthandel Van Driel is elke inlijsting maat- én vakwerk, want een ware lijstenmaker gebruikt natuurlijk nooit een standaardlijst.
Elke inlijsting houdt onder andere in: het verstekken van een lijstprofiel, het snijden van een passepartout en het snijden van een beschermende glasplaat om verzuring tegen te gaan. Een goede inlijsting betekent ook dat er voor de juiste verhoudingen vanaf het kunstwerk naar buiten wordt gewerkt (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de doe-het-zelf lijsten waarbij altijd het omgekeerde het geval is). Uiteraard wordt de lijst aan de achterkant netjes afgewerkt met karton of hout en voorzien van het juiste materiaal voor het ophangen.

De lijst wordt duur betaald?

Een veel gestelde vraag in mijn bedrijf is: waarom is de lijst zo duur? Het antwoord daarop is eenvoudig. Bij gerenommeerde kunsthandels en lijstenmakerijen wordt nooit een standaardlijst gebruikt, zoals u die bijvoorbeeld ziet in doe-het-zelf zaken of cadeauwinkels. Het lijstmateriaal wordt ingekocht per 3 meter en het passe-partout, het karton en het glas per plaat. Het verwerken van alle losse materialen kost tijd en en omdat niet één werk dezelfde afmetingen heeft, is er verlies van materiaal. Dat maak de lijst van een vakman veel duurder, maar ook uniek, perfect afgepast aan uw wensen en duurzamer, want zo'n lijst gaat een leven lang mee, ongelukjes als laten vallen uitgezonderd.

Materialen lijsten

Bij Kunsthandel Van Driel heeft u keus uit circa 500 lijstprofielen, van modern tot klassiek, die u allemaal in onze zaak kunt bekijken. Afhankelijk van het werk dat u wilt laten inlijsten kunt u kiezen voor een klassieke lijst, gemaakt van hout of een moderne lijst, gemaakt van aluminium of kunststof. De eerste komen in alle natuurlijke houttinten, eiken, beuken, noten, essen, of geverfd in vele tinten of verguld. De lijsten van kunststof komen in vele kleuren. Natuurlijk krijgt u van mij advies over welke lijst het beste bij het in te lijsten object zal passen.

Wel of geen passepartout

Tekeningen, aquarellen en etsen komen vaak beter tot hun recht als ze worden gevat in een passepartout, waardoor lelijke randen van het papier niet zichtbaar zijn, maar nog belangrijker een ruimtelijke werking ontstaat.

Vooral als u een oude ets in uw bezit heeft - of uit de collectie van Van Driel aanschaft - is het verstandig een passepartout te laten snijden. Vaak zijn de randen van deze oude kunstwerken rafelig of scheef.

Voorbeeld:

De scheve rand aan de onderkant van deze aquarel van C.A.J. Schermer blijft zichtbaar.

Door het passepartout is de scheve rand niet langer zichtbaar.

Wel of geen en welk glas

Kunsthandel van Driel kan een kostbaar werk op papier - zoals een, aquarel, ets of tekening - voor u inlijsten met zogeheten museumglas. Dit heeft aan beide zijden een coatlaag, die extra bescherming biedt, maar ook het beste resultaat wat betreft weerspiegeling. Museumglas is ook 85% UV werend (dus minder kans op verkleuring of verbleking) en het is een zeer helder glas met het minste kleurverlies of -vervaging.

Het resultaat van inlijsten met verschillende soorten glas kunt u hieronder zien.

V.l.n.r.:

Gewoon glas: nadelen: weerspiegeling; kleuren worden niet realistisch weergegeven; grotere kans op verkleuring.

Mat glas: voordeel: geen weerspiegeling - nadeel: afbeelding en kleuren vervagen.

Museumglas: voordelen: geen weerspiegeling; kleuren worden goed weergegeven; minder kans op verkleuring of verbleking.Olieverfschilderijen hoeven niet achter glas te worden ingelijst, hoewel dat in musea bij bijzonder kostbare stukken of tijdens tentoonstellingen - meestal op verzoek van de eigenaar - wel wordt gedaan.

Breng vrijblijvend een bezoek aan mijn kunsthandel en laat u gratis adviseren over lijst en indien nodig passepartout en glas.

 

 

Overal in mijn kunsthandel en galerie ziet u voorbeelden van door mij ingelijst werk.

De wand met voorbeelden van lijstmaterialen in mijn kunsthandel.

Een eitje?

Ook het snijden van een ovaal passepartout is bij Kunsthandel Van Driel geen probleem. Vaak komt in een passepartout met deze vorm een miniatuurportret of een oude sepia portretfoto beter tot zijn recht.

Klik op de afbeelding hierboven voor een vergroting. Deze aquarel van Paradies is in Kunsthandel Van Driel te bewonderen achter museumglas. Daardoor is de weerspiegeling voor de kijker nihil, terwijl de weerspiegeling van de boot in het water op de voorgronden van de huizen links in het water juist prachtig tot zijn recht komt.

 

 

 

Voor elk wat wils

Bij Kunsthandel Van Driel kunt u terecht voor het inlijsten van onder andere uw:

schilderij

aquarel

tekening

ets

litho

foto

borduurwerk

 

Een oude of antieke lijst

Een oud schilderij komt wellicht in uw bezit met een oude of antieke lijst, die u graag wilt laten opknappen of repareren. Ook dat behoort bij Kunsthandel Van Driel tot de mogelijkheden.

 

© Kunsthandel van Driel 2017

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter