Home Actuele collectie Kunsthistorisch onderzoek
Havenschilders Verkocht Publicaties

 

M. HAGEDOORN (1911-1988)

De tekenaar en schilder/aquarellist Machiel (Chiel) Hagedoorn heeft tijdens zijn leven duizenden werken vervaardigd; de schilderijen vooral op Curacao, de tekeningen met name na zijn pensionering, toen hij terug was in Nederland.

Dagelijks trok hij erop uit om de omgeving waarin hij woonde (rond Sleeuwijk) in beeld te brengen in fijnzinnige, zeer gedetailleerde tekeningen, en een enkele aquarel.

Kunsthandel van Driel heeft in de Actuele collectie nog een zeventigtal tekeningen. Over de kunstenaar is bij Ron veel bekend, vooral na een expositie van Hagedoorns werken in de galerie van de kunsthandel. De meeste tekeningen spreken voor zich, maar enkele hebben een zeer summiere titel en daarom is daarvan nog niet achterhaald waar deze zijn gemaakt of wat deze precies verbeelden.

Ik hoop dat door de werken op deze website te laten zien, mensen die hun huis, hun erf, hun dorp, hun straat, hun kerk of iets anders herkennen, contact met mij willen opnemen, zodat de tekeningen uitgebreider kunnen worden beschreven.

Ook ben ik altijd geïnteresseerd in achtergrondinformatie, bijvoorbeeld persoonlijke ontmoetingen met de kunstenaar, in Nederland of op Curacao of elders.

 

Boek over zijn periode Curacao is te koop voor € 35,-

 

 

 

Monografie

Ter gelegenheid van een tweede tentoonstelling is er door mij een monografie over Hagedoorn gepubliceerd.

Onbekend maar zeer bemind

Deze monografie met de titel Onbekend maar zeer bemind: Een kennismaking met Machiel Hagedoorn (1911-1988) is nog verkrijgbaar, als drukwerk of digitaal als PDF. Het omvat een beknopte biografie en beschrijvingen van de kunstenaar en zijn werken in de optiek van familie, collega-kunstenaars, kunsthandel, verzamelaars en F. van der Zwan, auteur van "Hagedoorn, timmerman met verf". Stuur een e-mail als u daarin geïnteresseerd bent.

Twee bladzijden uit de monografie.

 

Landen in het kunsthistorisch archief

Europa:

Nederland

België

Denemarken

Duitsland

Groot-Brittannië/Ierland

Finland

Frankrijk

Italië

Noorwegen

Oostenrijk

Rusland

Spanje

Zweden

Zwitserland

Overig Europa:

Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Polen, Portugal, Roemenië, Tsjechië/Slowakije (voormalig), Turkije, voormalig Joegoslavië

Afrika

(Egypte, Zimbawe (Rhodesië), Zuid-Afrika)

Noord- en Zuid-Amerika

Zuid-Amerika (Argentinië, Bolivië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatamala, Guyana, Haiti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela)


Verenigde Staten van Amerika

Australië

Australië & Nieuw-Zeeland

Azië

(Ceylon (Sri Lanka), China, Filipijnen, India, Iran (Perzië), Libanon, Maleisië, Papoea Nieuw-Guinea, Singapore, Vietnam)


Indonesië


Japan (houtsnede
n)

 

 

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 24186879 © 2024

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter