Home Machiel Hagedoorn Kunsthistorisch onderzoek
Havenschilders Rotterdamse kunsthandels Jan Wittenberg
M de Jongere Rotterdamse kunstenaars Publicaties

 

KUNSTHISTORISCH ONDERZOEK

 

Klik vooral op de teksten en bij de landen bovenaan op het alphabet om verder te zoeken.

 

Adressen Rotterdamse kunstenaars en kunsthandels 1808-2020 klik hier.

 

Vanaf de jaren tachtig, ver voor de opening van de kunsthandel in 1991, hielden mijn vader (Van Driel Sr.) en ik (Ron van Driel) ons al bezig met het verzamelen van beeldmateriaal van en teksten over alle kunstenaars waarmee we via hun werken of anderszins in aanraking kwamen. Een echt monikkenwerk waar vooral mijn vader vaak tot diep in de nacht mee bezig was.

Het archief bevat materiaal van 23000 kunstenaars en bestaat uit 250000 documenten.

Het beeldmateriaal en teksten werden uit oude catalogi van veilingen gesneden en op land en alfabet geordend. Geen plaatje of tekst werd overgeslagen.

Gebleken is echter dat je nooit alles kunt opslaan, want de wereld van bekende kleine en grote kunstenaars is enorm.
Dure lexicons zijn nodig en ook de computer om te zoeken in de databases van allerlei kunsthistorische instellingen.

Al met al heeft deze enorme klus geresulteerd in een van de opvallendste kenmerken in mijn kunsthandel; mooie grenen kasten met rijen ordners met uitgebreide documentatie. Over elke levende en niet-levende kunstenaar kunt u bij ons informatie verkrijgen. En uiteraard wordt de documentatie gebruikt om schilderijen en andere kunstwerken te taxeren.

2021 was voor mijn kunsthandel een interessant jaar. Ik vierde namelijk het feit dat ik 30 jaar geleden mijn kunsthandel aan de Dordtsestraatweg in Rotterdam-Zuid opende. Uiteraard ging en ga ik door met het in- en verkopen van kunst van een hoogstaande kwaliteit, maar ook heb ik mij - in navolging van mijn vader - verder toegelegd op onderzoek.

Een kunstenaar die mij boeide was en is Louis Apol (1850-1936), een belangrijke vertegenwoordiger van de Haagse school en die bekend staat als de "winterschilder". Het heeft mij altijd verbaasd dat over deze kunstenaar - die ook in opdracht van het koninklijk huis heeft gewerkt en wiens werken deel uitmaken van de collecties van belangrijke Nederlandse musea - nog nooit een boek is verschenen. Inmiddels heb ik al veel informatie over Apol verzameld, maar neem contact met mij op als u denkt iets interessants over de kunstenaar te hebben.

Apol staat nog vaak in de belangstelling. In 2016 waren zijn schetsen van zijn reis naar de Noordelijke IJszee (1880) te zien op de tentoonstelling Reiskoorts in De Hallen in Haarlem.

In 2017 ben ik ook nog steeds bezig met de voorbereidingen van een aantal kunsthistorische onderzoeken naar Nederlandse schilders die bijvoorbeeld mogelijk zullen resulteren in de publicatie in eigen beheer van een reeks monografieën (zie de oproep in de kolom rechts). Bijna dagelijks ontvang ik mails en telefoontjes met vragen over kunstenaars van wie ik werken in mijn collectie heb of documenten in mijn archief. Centraal staat altijd de vraag: Is er over deze kunstenaar een boek(je) uitgegeven?

Kunstenaars van grote naam zijn al vaak het onderwerp van schrijvers van kunstboeken en biografieën. Maar ook voor informatie over wat door mij "de kleine meesters" wordt genoemd, bestaat veel belangstelling. Dat is de afgelopen 28 jaar wel gebleken.

 

 

 

Een deel van het kunsthistorisch archief van Kunsthandel Van Driel.

Oproep

Als basis voor de onderzoeken en eventuele publicaties gebruik ik het enorme archief dat door mijn vader, kunstverzamelaar Gerard van Driel, is aangelegd. Maar ik kan altijd meer materiaal gebruiken. Dus heeft u van de volgende kunstenaars foto's, artikelen, documenten of ander interessant materiaal, stuurt u mij dan een e-mail.

A.P. de la Riviere

Daniël en Pieter Been

H.C.A. Paradies

H. Fleurbaaij

W. Heinecke

H. Schaap

P.A. Schipperus

J.P. Molenaar

C. Soer

J.H.W. Wittenberg

Louis Apol

C.C. Dommelshuizen

 

 

 

Oude Meesters

Landen in het kunsthistorisch archief

Europa:

Nederland

België

Denemarken

Duitsland

Groot-Brittannië/Ierland

Finland

Frankrijk

Italië

Noorwegen

Oostenrijk

Rusland

Spanje

Zweden

Zwitserland

Overig Europa:

Bulgarije, Estland, Griekenland, Hongarije, IJsland, Polen, Portugal, Roemenië, Tsjechië/Slowakije (voormalig), Turkije, voormalig Joegoslavië

Afrika

(Egypte, Zimbawe (Rhodesië), Zuid-Afrika)

Noord- en Zuid-Amerika

Zuid-Amerika (Argentinië, Bolivië, Brazilië, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatamala, Guyana, Haiti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Puerto Rico, Uruguay, Venezuela)


Verenigde Staten van Amerika

Australië

Australië & Nieuw-Zeeland

Azië

(Ceylon (Sri Lanka), China, Filipijnen, India, Iran (Perzië), Libanon, Maleisië, Papoea Nieuw-Guinea, Singapore, Vietnam)


Indonesië


Japan (houtsnede
n)

 

Sinds 1991 Kunsthandel RG van Driel Dordtsestraatweg 761b 3075BH Rotterdam Tel 0628381883 KvK 24186879 © 2024

 

Web
Analytics Made Easy - StatCounter